Tuesday, September 20, 2011

Dinar Emas


  Assalamualaikum..

Okey I have load of things I want to share about, but I don't know where to begin...Have you heard before this, about dinar Emas? I though that everyone have heard that but maybe not seeing before like me... (just see in the picture only...rite?)..so, I'am start dreaming now...(not now but started 2 years before..hee)

***********************************************************
Ak:" Nanti..kalau nak kawin...tak nak la hantaran banyak sangat..bagi mas kawin pun dah cukup..."

Bonda:" Eh..kenapa pulak...?"

Ak:" Nanti..time nikah..nak suami bagi mas kawin dalam bentuk dinar emas...tak yah bagi 300 ringgit macam yang dah dikhususkan untuk negeri Selangor tue...pastu kena bagi hantaran banyak pulak tue..."

Tok kadi: "aku nikah akan dikau dengan******** dengan mas kawinnya sebanyak***** dinar emas"...
Bakal Suami:"aku terima nikahnya*********dengan mas kawin sebanyak***** dinar emas"...

Bonda:"kalau dah bagi dinar, nak kena bagi duit hantaran jugak ker?

Ak:" tak perlu dah la..." ringkas jawapanku...
(Demand sungguh makcik nie...heee)

************************************************

Emas tidak pernah susut nilai harganya...betapa bernilainya ia dipandang manusia...
kerana ianya sukar dicari ganti...
maka  justeru itu, sebagai wanita...
aku mahu diibaratkan seperti emas...
tetap bernilai sepanjang hayatku dimata sang suami...
tidak pernah susut dari nilai kasih dan sayangnya...
(cewah...mengarut lagi...)

**************************************************************


You always listen that "mas kawin" with Ringgit Malaysia in here rite..? And sometime with "Al-Quran" only.. So I'am gonna to try just using "dinar emas" (haha...looks like i'm very dimand huh? and yet you don't complain...) But if you think a lot girls..Money "susut nilai" but "emas" is never...My Prof. always mention in class...

Sir:"Orang perempuan kalau ada duit lebih tue..belilah emas...jangan asyik dok beli alat mekap aje....emas tak kan susut nilai berbanding aset lain macam kereta.."(tanah pun takkan susut nilai..)

Started from that...I'm thinkking a lot...kept giving me advise and encouraging me that" I should buy that one first"

Few month before raya, my brother bought "Dinar Emas" to my parents ...So, I'am glad to see infront of me with real time..OMG..it's very small thing rather that i'm seeing in picture before..haha..

p/s: Moral of the story is...Zaman sekarang nie..asal orang kawin jer tanyer.."berapa hantarannya?" So, ramai lah orang jual anak dengan letak hantaran melambung tinggi..kalau dah kelulusan SPM jer pun dah 6-7 ribu...kalau yang dah ader degree or Master...berapa puluh ribu pulak yer? Tapi yang menanggung beban hutang ade lah pengantin tue sendiri...For me la...before i'm getting merried..tak nak la hutang-hutang pasal kawin nie(terutama bakal suami)..cukup sekadar kemampuan bakal suami..kalau si suami mampu untuk bagi dinar emas...why not kan...(hehehe nak jugak..) So sape-sape yang nak beli dinar emas tu cepat-cepat la grab  at least one sebab time bulan febuary hari tue harga dinar emas untuk berat 4.25gram berharga Rm600...then before raya dah naik RM800...dan tak mustahil penghujung tahun nie naik pulak 1000...(maklumat nie disampaikan oleh abang yang kerja kat Bank).So, belilah kat pengedar yang sah..tak rugi simpanan untuk masa hadapan...Yeah...

10 comments:

imah said...

kakak imah pon cakap mcm tuh ^^

Ana Ghazali said...

hehe..:)

Farhan said...

nice entry... rase nk kumpul emas la.. (haha dwet pon xdak..)

Ana Ghazali said...

takpe, sikit-sikit lama-lama jadi bukit..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

beli dinar emas ni mmg untung la
mmg plan nnt blk nk beli buat investment gitew...bagus ai suka cara uols fikir ngeee

Ana Ghazali said...

hehe...yup...memang digalakkan untuk membeli..:)

echa takashimaya said...

good planning dear =)

psstttt : da berangan nak kawen yerr?hehe

Ana Ghazali said...

:)...hehe...for the future..

shh..hehe..berangan je lebih...

SimplySeoul said...

Honestly I've never heard about Dinar Emas but i guess it's a good option to replace the mas kahwin.

Ana Ghazali said...

hehe..yup...i will insyallah..