Sunday, August 21, 2011

Rapid KL

Assalamualaikum

Syawal bakal menjelma dan ramadhan semakin hampir menutup tirainya, Persiapan untuk raya perlu dibuat dengan kadar yang segera...So, hujung-hujung minggu macam nie memang ramai la orang keluar bawa family...yer tak?? hehe Lokasi yang menjadi tumpuan mesti TAR time nak raya nie...Hehe..tapi..time nak raya nie juga orang suka menyibukkan diri hypermarket macam midvalley, times square atau one utama...macam orang yang buat entry ni jugak.. Sebab waktu macam nie...ia akan dihias dengan begitu cantik...so boleh ambil gambar banyak2....an..an..hehe 

Cakap jer nak kuar, tapi topup bas entah ada lagi ker tak bakinya...aish...masa first-first naik bas dulu...Rapid KL ada dua perkhidmatan, satu bayaran secara tunai dan satu lagi melalui "kad rabbit" macam atas tu..Tapi sejak awal tahun nie...diorang dah kuatkuasakan penggunaan kad...(kalau tak silap bulan 3 kot)ada kad boleh naik..tak da kad tak boleh naik...ceh...macam kejam jer bunyinyer...hehe...tapi bukan semua tempat dah di kuatkuasakan...ada jugak bas rapid yang masih terima duit tunai kalau takda kad...mungkin ikut area atau ikut suka driver tu kot.(bagi mereka yang takda kat...boleh terus beli kad di mesin bas dengan harga RM10 atau minima RM5).



Kalau naik bas selain bas "Rapid KL" tu, lain kira la...memang kena bayar cash...contohnya macam Metro Bas..hehe bukan  metro driving yer...Kalau setakat dari rumah sewa nak ke KL, naik bus jer...sebab kalau naik komuter macam jauh pulak dari rumah...So preffer naik bus...Meloncat-locat lah naik bus gamaknyer...Tapi kalau nak perg KLCC tu dah confirm-confirm naik LRT dari KLCentre. kalau yang jarang naik bus tu tapi tak tau nombor bas...korang check jer kat sini


Korang cam jalan ini...Inilah Federal Highway...kan-kan?? setiap masa kereta banyak..tak pernah surut-surut...(hehe tipu jerk)..haa...saban minggu akan aku lalui jalan ini...Sedikit maklumat(walaupun orang dah tau..tetap nak bagi tau)...kalau naik bus dari KL Ke Uitm Shah Alam(sek 2) naik bus nombor 80. Kalau naik bas dari KL ke Subang (mahsing) nombor 81...hehe... tapi kalau naik bas Metro nak ke Subang guna nombor 9 yer..kalau nak ke shah alam tu memang bas Rapid KL sebab takda bas lain dah kecuali bas mini,city liner dan bas kilang tau...Selain dari tu...cari sendiri..sebab bas ni jer biasa guna...



Kalau naik bas nak ke shah alam ni susah sikit sebab basnyer sikit, orangnyer ramai..kalau naik bas macam sardin tu dah biasa la...kalau area lain macam nak ke subang tu senang..bas sentiasa ada sampai jam 10 malam.Then kalau nak naik bas nie kena pandai-pandai cari sendiri yer...diorang tak letak signboard pun.(kene ringan mulut tanya driver).Pas ni kena biasakan diri naik bas ker Putrajaya pulak sebab abang long menetap terus kat sana...kot la...hujung minggu nak menyibuk kat rumah baru dia..hehe


 P/s:Baru tau boleh isi semula kad dari  ATM Bank islam. okey..nak keluar hari nie..tapi dengan kereta..hehe saja nak share entry pasal bas...ok...hati-hati walau dimana jua berada...salam ramadhan...

8 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

issyyy if org luar dtg ke key ell tataw pasal guna kad ni mcm mana...sometimes mcm menyusahkan org jer....

Ana Ghazali said...

hehe...betul..mula2 naik agak blur kena punch naik dan turun..

cik-yeyn said...

shoppingshopping ..heee
selamat berpuasa dan selamat hari raya jugak Ana ;)

Ana Ghazali said...

hehe...yer cik yeyn...thanks...

echa takashimaya said...

oh serius benci gile lalu federal.oh nak naik bas kene guna kad eh?nasib tau dulu b4 ternaik satu hari nanti.hehe.tq.

Ana Ghazali said...

hehe...takpe...nak beli kad..beli jer kat atas bas tu..ada mesin khas...if tak tau...driver boleh tunjuk or uruskan :)

meaw said...

lama tak merendek naik bas,hehehe

Ana Ghazali said...

hehe..jom naik bas..