Thursday, August 18, 2011

Tutorial cari gambar yang dah hilang dari laptop @ memory card

Assalamualaikum...
Pernah tak suatu hari..tiba-tiba gambar dari dalam laptop atau komputer, tiba-tiba sahaja hilang tanpa dikesan...tak kisah la..gambar ker...data ker..yang pasti bukan akibat daripada "Delete"...Rasa macam orang sasau jer...bila tengok data yang kita cari tu takda...lagi-lagi sekiranya kita takda buat back-up...lagi lah tension dibuatnya..

Hari tu, entah macam mana,gambar-gambar yang baru diambil ketika keluar dengan kawan-kawan hilang... cari punyer cari.. tak jumpa...yang ada hanyalah folder kosong...selalunya...ia adalah akibat dari virus... rasa geram terus menyelubungi diri...mana tidaknya....gambar dari memory card pun ana telah delete sebelumnya...

Kemudian ana teringat akan suatu cerita, ada seorang perempuan nie pinjam kamera pakwe dia...katanya nak ambil gambar dengan kawan-kawan perempuan...setelah kamera itu dipinjam dan dipulangkan kepada pakwenye...lelaki tersebut cuba cek balik memory card dalam kamera tersebut.tetapi telah dipadam oleh perempuan tersebut.mungkin sebab rasa tak puas hati...pakwe perempuan tersebut akhirnya cuba cari ikhtiar lain dan akhirnya dia dapat lihat gambar kecurangan perempuan tersebut...last-last putus...ecece wat story pulak kat sini..hehe

Ape nak disimpulkan kat sini...takda benda yang mustahil kecuali dengan usaha...so ape lagi, try la usha Mr.google...so doownload satu software kat sini, then segala gambar atau data yang hilang boleh jumpa seperti sedia kala.(tapi ikut nasib jugak..kadang-kadang takde) So, download dulu Recuva Software tu, then install yer...Gambar kat bawah nie secara step by step ok...
 
pilih "Recuva" software

klik next

pilih menu dan "next"

klik "next"

klik "next"

Proses carian bermula...

Loading...

Keluar gambar atau data...


Sedia untuk disimpan ...

p/s: Servis laptop bagi clear dari virus...ape-ape benda pun kena backup...aish...

4 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

arrr tepat sekali ai pow dah download software ni :))

Ana Ghazali said...

hehe..bagus2...langkah berjage2...

imah said...

aduh~~ antivirus laptop imah dah expired la~~

Ana Ghazali said...

hehe kne cpt update baru...